keskiviikko 27. heinäkuuta 2011

Pala taivasta pikkuleipien muodossa

Sellaisen, joka yrittää laihtua, ei pitäisi leipoa. Sellaisen, joka rakastaa pikkuleipiä ja yrittää laihtua, ei myöskään pitäisi leipoa. Sellaisen, joka rakastaa pikkuleipiä ja yrittää laihtua, ei varsinkaan pitäisi leipoa pikkuleipiä.

Kullanmurut tulevat äitiinsä - hekin rakastavat leipomista. Erilaiset palloiksi (tai pötkylöiksi, lituskoiksi, käärmeiksi ym.) pyöriteltävät pikkuleivät ovat pienten leipureideni suosikkeja. Kun taikinakulho nostetaan pöydälle, työnjako on selvä: äiti jakaa taikinaa, ja kolmet pienet kädet loihtivat möykyistä aarteita pellille. Useimmiten vähintään joka neljäs tekele ottaa kosketusta pieneen suuhun, tai ainakin sormet nuolaistaan vähän joka välissä. Selityksenä on kuultu mm. että "äiti annoit liian ison palan, minä otan siitä liiat pois". Toinen osuva perustelu kuului näin: "No kun se taikina tykkää olla mun suussa." Kyllä, äitiinsä tulevat.

Eilen kokeiltiin ensimmäistä kertaa erästä reseptiä, jonka seurauksena meillä oli kolme pellillistä kerrassaan taivaallisia suklaapikkuleipiä. Tässä vaiheessa korostan mennyttä aikamuotoa - vieraitakin kyllä kävi niitä maistelemassa, mutta talon emäntä kantoi kortensa kekoon syömällä niitä pelkästään tänään noin 12 kpl... Ja nehän siis leivottiin (ja ensimmäiset maisteltiin) jo eilen.

Laitan tuon ohjeen tähän, en muista yhtään mistä olen sen saanut, joten lähdettä en valitettavasti voi mainostaa. Tosin vähän reseptiä muokkasin kaapista löytyneiden tarpeiden mukaan.

Pehmeät suklaakeksit

n. 6½ dl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
3 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
250 g sulatettua margariinia
1½ dl sokeria
1½ dl fariinisokeria
2 tl vaniljasokeria
2 munaa
200 g suklaata
1 dl kaurahiutaleita

Sekoita jauhoihin kaakaojauhe, leivinjauhe ja suola. Sekoita hieman jäähtyneeseen margariinisulaan sokerit ja lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Siivilöi joukkoon jauhoseos, lisää rouhittu suklaa ja kaurahiutaleet. Sekoita tasaiseksi. Nostele lusikalla / pyörittele sormin pellille noin lihapullan kokoisia nokareita. Jätä leviämisvaraa. Paista 175 asteessa noin 10 minuuttia. Pikkuleivät saavat jäädä pehmeiksi!

Ainoa positiivinen asia on se, että nyt tuo kiusaus on eliminoitu huomista ajatellen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti